Előítéletek helyett beszéljenek szakértők a babaúszásról

Gaál Gabriella gyermekorvos véleménye a babaúszásról - Babalaguna

Dr.Gaál Gabriella gyermekorvos

“Gyermekorvosi praxisom alapján,azt tapasztalom,hogy a babaúszás pozitív hatással van a baba egészségi állapotára. A rendszeres mozgás során megerősödnek a légzőszervek, fokozódik a vérkeringés, edződik a test. A baba jobban tud alkalmazkodni a hőmérséklet-változásokhoz, ezáltal erősödik az immunrendszere. Nem utolsó sorban a babaúszáson fejlődik a  gyermek-szülő kapcsolata. Közös élmény és a mozgás mindannyiuknak egészségére válik.”

Dr. Gaál Gabriella gyermekorvos a babaúszás előnyeiről

Dr.Gaál Andrea fül-orr-gégész szakorvos

“Mivel a babák 9 hónapig az anyaméhben vizes közegben (magzatvíz) fejlődnek, születésük után sem idegen nekik ez a közeg. Kb. fél éves korig él még tovább az a reflex, hogy víz alatt automatikusan nem vesznek levegőt, utána viszont már újra kell tanulniuk. Ezért tanácsoljuk azt, hogy már a kezdetektől ne féljenek a gyermeket a kába tenni és az arcukra óvatosan vizet csepegtetni. Tévhit, hogy a fülbe nem mehet víz, mert begyulladt. Kezdetben a magzatmáz, majd a fülzsír védi a hallójáratot a fertőzések ellen (ezért nem szabad fület tisztítani felnőtt korban sem). A csecsemő úszás jó hatással van a keringés, a légzőrendszer, valamint a vázizomzat fejlősére. A vízben történő mozgás fejleszti a térérzés kialakulását is, ezáltal az egyensúlyszervet is tréningezi. A jó mozgáskoordináció segíti a gyermeket későbbiekben a tanulásban is.”

Magyar Erzsébet, Pszichiáter Szakorvos a babaúszásról

Dr. Magyar Erzsébet pszichiáter szakorvos, Szentendre

A víz mágikus folyadék. A vízben könnyűvé válunk, a fájdalomérzet csökken. Hipnózisban gyakran nyúlunk a víz-szimbolikához. A forrás-patak-folyó-tenger, mint a lelki fejlődés útja sokat segíthet az önismeretben, személyiségfejlődésben. Ha már mindenképp “ki kell jönnünk” a legbiztonságosabb helyről, az anyaméhből, valamit pótolhatunk a csecsemőnek a korai babúszás élményével.  Ez a közeg emlékezteti a csecsemőt az anyaméhben-magzatvízben lebegés-úszkálás megnyugtató, biztonságot jelentő élményére, ahol az anya jelenléte nagyon fontos.

A babaúszás férfiaknak is hatalmas élmény - még ha nehezebben mutatják is ki - Babalaguna

Gullnai Ágnes kineziologus-stresszoldó terapeuta és férje, Nemes Tamás

“A babaúszás több, mint mozgás. Természetesen azoknak a piciknek, akik még nem tudnak helyet változtatni, egy csodálatos lehetőség a mozgásra, de ezen felül nagyon fontosnak tartom a víz terápiás hatását is. A babáknak egy természetes közeg, megnyitja- és ellazítja őket, lágyan oldja a feszültségeket és minden szinten megtisztít. Szívből ajánlom a Babalagúna babaúszás óráit, ahol a profizmus keveredik a humorral és a kedvességgel.”

To Top