Tanulmányok és elemzések a babaúszásról

Az NTNU Egyetem vizsgálata a babaúszásról

A Norvégiai Egyetem Tudomány és Technológia kara (NTNU) vizsgálata átfogó képet ad a babaúszás előnyeiről. Kiderült, hogy gyerekeket úszni tanítani több mint szórakozás. A babaúszáson részt vevő gyermekeknek jobb egyensúlyuk, illetve fogó-reflexük van, mint a nem úszó csecsemőknek. Ez a különbség nem múlik el a gyerekek 5 éves koráig se, amikor még mindig felülmúlják nem úszó kortársaikat. Az NTNU egyetem pszichológia professzora szerint a „a gyakorlat tökéletesít”.

Sigmundsson és Brian Hopkins (Lanchester Egyetem) vizsgálata a babaúszásról

Sigmundsson és Brian Hopkins  a Lanchester Egyetem pszihológia professzorainak kutatása megmutatta, hogy a babaúszás kitűnő segítség az egyensúly, illetve a mozgás fejlesztéséhez a csecsemőknél és fiatal gyerekeknél. A kutatásban 19 babaúszó gyerekeket hasonlítottak össze 19 olyan gyerekkel, akik még soha nem vettek részt babaúszáson (kontroll csoport). A babaúszó csoport heti 2 órát úszott. A babák életkora 2,3 hónapostól 7 hónaposig terjedt.

Egy normális babaúszás óra keretei között a gyerekek bukfenceztek a vízen lebegő matracon, víz alá merülést gyakoroltak, a medence széléről ugrottak be, illetve a szülő kezén egyensúlyoztak, amíg a vízen lebegő tárgyakért nyúltak, hogy megfogják azokat. Később a babaúszókat és a kontrollcsoport tagjait is hasonló gyakorlatokkal tesztelték 5 éves korukban. A gyakorlatok tartalmazták a lábujjhegyen való járást, egy lábon egyensúlyozást, ugrókötelezést, a kapuba való labdagurítást és babzsák elkapást.

A kutatók egyértelmű eredményeket tapasztaltak: „a babaúszók voltak a legjobbak azokban a gyakorlatokban, amiben az egyensúlyukat kellett használni, illetve elkapni dolgokat vagy nyúlni dolgokért.

A kutató véleménye: babaúszás Izlandon

Sigmundsson professzor Izlandon kezdett el komolyabban foglalkozni a babaúszással. Szerinte a víz olyan fontos az izlandiaknak, mint a hó a norvégoknak. Egy tipikus izlandi átlagosan egyszer vagy kétszer úszik a héten, és kifejezetten foglalkozik a babaúszással, így Izlandon a módszer nagyon elterjedt. Meglepő, hogy a babaúszás oktatók mi mindenre tudják rávenni a gyerekeket a vízben. A 3 hónapos babákat például olyan egyensúlyi állapotba hozni, hogy azok biztonságosan állnak a tenyerén.

A gyakorlás változást hoz

Hihetetlenül izgalmas, hogy ezek a speciális vízi gyakorlatok hatással vannak a kisbabák későbbi életére. A fejlődés egy dinamikus kölcsönhatás a megérés, növés, tapasztalat és tanulás között.

Forrás: Sigmundsson, H. and B. Hopkins. 2010. Baby swimming: exploring the effects of early intervention on subsequent motor abilities , Child: Care Health and Development. 36:3, 428-430. DOI: 10.1111/j.1365-2214.2009.00990.x

A legelső kutatás a babaúszásról

A legelső kutatás a babaúszás  témában 1974 és 1976 közöttre datálódik. Professzor Liselott Diem, a németországi Colognei Német Sportok Kollégiumának tanára foglalkozott a témával. A kutatás eredménye szerint azoknak a gyerekeknek, akiknek  korai éveikben elkezdődött az úszásoktatásuk, gyorsabban fejlődtek több területen is. A vizsgált gyermekek az alábbi területeken értek el kitűnő eredményeket:

  • Motoros képességek
  • Reakcióidő és reflexek
  • Fókuszálás, koncentráció
  • Intelligencia
  • Társas viselkedés és interakciók
  • Önbizalom
  • Függetlenség
  • Megbirkózási képesség új vagy ismeretlen helyzetekkel

A kutatás arra is kitért, hogy a vizuális-motoros képességeket, úgymint vágás, színezés, vonalak rajzolása-, illetve a matematikai vonatkozású képességek is jobb eredményeket értek el nem úszó társaikhoz képest a vízi gyermekek. Orális önkifejezésük, írni-olvasni tudásuk, valamint számolási készségük is kimutathatóan magasabb volt a nem úszó csoport tagjainál.

A babaúszás hatása a szülő-gyermek kapcsolatra

A kutatás arról is beszámolt, hogy az úszás a szülő-gyerek kapcsolatot is segítette, hiszen a szülő mindig ott van, együtt tanulnak, sok időt töltenek együtt. A gyereknek meg kell bíznia teljes mértékig a szülőben, így még erősebb kötelék alakul ki kettejük között.

A Babalaguna babaúszás órák légköre és menete

A babaúszások kiscsoportos foglalkozások keretében folynak vegyes csoportban. A legfiatalabb csöppségek 3 hónaposak, a legidősebb gyermekek legfeljebb 3 évesek. Ez nagyon jó alkalom arra, hogy a picik már ilyen korán szocializálódjanak. A babák szeretnek egymásra figyelni, bizonyos feladatokat együtt csinálni.

Az óra vezetett program szerint zajlik, ami azt jelenti, hogy a szülő csinálja a feladatokat a babával, az oktató instrukciója alapján ezzel is erősítve a biztonságot és a kötődést. A feladatok mindig a gyermek haladási szintjének megfelelőek, így ha kimarad egy-egy foglalkozás (betegség vagy egyéb más okok miatt), nincs lemaradás a csoportoz képest. Minden órán különös figyelmet fordítok a gyermekre és a szülőre egyaránt.

A víz alá merülés csak a jéghegy csúcsa. Az egész foglalkozás nagyon összetett és a feladatok hatással vannak a gyermek szellemi, fizikai, testi és érzelmi állapotára egyaránt. Ezért is fontos, hogy az órák szeretetben, családias, nyugodt környezetben teljenek. Fontosnak tartjuk még, hogy nem csak a szülőkkel, hanem a babucikkal is szeretett kapcsolatban legyek, hiszen jó esetben több évig leszünk hétről-hétre együtt.

A foglalkozások menete

Miután megvan a speciális háromrétegű úszó bugyi és mindenki készen áll az edzésre, a kis csoport bemegy a 33 fokos, 110 cm-es vízbe. A víz oxigénnel (nem klórral!) fertőtlenített medence. Elkezdjük a mondókás bemelegítést. Ez többek között a ritmusérzéket, memóriát és a két agyfélteke összehangolását fejleszti. Majd következik a vízhez szoktatás, haladók ilyenkor már merülnek egyet-egyet. Természetesen a feladat erőssége függ a gyermek haladási ütemétől is, ezért mindenkire külön figyelmet szentelünk. A gyermekek egyéni módon reagálnak. Az edzésen folyamatosan használunk színeket, számokat, formákat játékos jelleggel. Elengedhetetlenek az egyensúlyozós feladatok, amelyeket nagyon kedvelnek a gyerekek.

A babaúszás óra végén jöhetnek a levezető gyakorlatok. Ez már igazából tömény játék, mint buborékfújás, ritmusos tapsolás, vízbe ugrás és minden, ami szem-szájnak ingere.

A babúszás óra után, van idő és lehetőség a játszószobában még egy kicsit együtt lenni, beszélgetni a szülőknek egymással és a gyerekek meg jókedvűen folytathatják a játékot.

Bende Zsuzsa babaúszás oktató - Babalaguna Szentendre

Bende Zsuzsa, babaúszás oktató

Gaál Gabriella gyermekorvos véleménye a babaúszásról - Babalaguna

Dr. Gaál Gabriella gyermekorvos véleménye

“Gyermekorvosi praxisom alapján,azt tapasztalom,hogy a babaúszás pozitív hatással van a baba egészségi állapotára. A rendszeres mozgás során megerősödnek a légzőszervek, fokozódik a vérkeringés, edződik a test. A baba jobban tud alkalmazkodni a hőmérséklet-változásokhoz, ezáltal erősödik az immunrendszere. Nem utolsó sorban a babaúszáson fejlődik a  gyermek-szülő kapcsolata. Közös élmény és a mozgás mindannyiuknak egészségére válik.”

Felkeltettük az érdeklődésed?

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Ne maradjatok le erről az egyedülálló lehetőségről, a gyermekek nagyon gyorsan felnőnek 🙂

A közvélekedéssel ellentétben apukák is gyakori vendégek a babaúszás órákon - Babalaguna
Babaúszás 2 - Babalaguna
Babauszi játékok

Felkeltettük az érdeklődésed?

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Ne maradjatok le erről az egyedülálló lehetőségről, a gyermekek nagyon gyorsan felnőnek 🙂

To Top